Aambeien

Aambeien

Aambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm, vlakbij de anus. Aambeien kunnen ontstaan door een hoge druk rond de anus, bijvoorbeeld door hard persen of door langdurig hoesten. U kunt aambeien herkennen door de volgende verschijnselen:

  • Verlies van bloed/slijm bij de ontlasting
  • Pijn
  • Drukkend gevoel
  • Onverwacht verlies kleine hoeveelheid ontlasting
  • Jeuk of branderig gevoel rond de anus

Wat kunt u zelf doen tegen aambeien?
U kunt zelf ervoor zorgen dat u minstens 30 minuten per dag beweegt, 1,5-2 liter per dag drinkt en vezelrijke voeding eet. Vezels zitten vooral in volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, bonen, erwten, linzen, groenten en fruit. Daarnaast is het belangrijk om bij aandrang direct naar het toilet te gaan. Hard persen moet vermeden worden. Vochtig of gekleurd toiletpapier kan irritatie veroorzaken. U kunt het beste de anus na iedere stoelgang reinigen met lauw water zonder zeep en vervolgens droogdeppen.

Aambeien zijn onschuldig en verdwijnen vaak zelf. Heeft u ernstige klachten zoals pijn of zwelling, neem dan contact op met uw arts.

Invloed van bepaalde medicijnen
Het kan zijn dat bepaalde medicijnen verstopping veroorzaken, waardoor aambeien kunnen ontstaan. Ook kan het gebruik van antistollingsmiddelen ervoor zorgen dat bloedende aambeien langer blijven bloeden.

Ga naar de huisarts als:

  • U langer dan 2 weken klachten heeft
  • Er bloed of slijm in de ontlasting vermengd is
  • Er een uitstulping bij de anus is die erg gezwollen is en veel pijn doet
  • U een uitstulping voelt maar twijfelt of dit een aambei is
  • U pijn of problemen met de ontlasting blijft houden terwijl u de eerder genoemde adviezen heeft opgevolgd

Wat kan 24APO voor u doen?
Er zijn verschillende middelen die kunnen worden gebruikt om ernstige pijn- en jeukklachten te verlichten.

Als u alleen jeuk of pijn ervaart tijdens de ontlasting hebben producten als vaselinecetomacrogolcrème of zinksulfaatvaselinecrème de voorkeur. Het tweede keuze middel is een zetpil met zinkoxide.

Bij voortdurende pijn en/of kunt u het beste een product kopen dat lidocaïne bevat. Dit werkt pijn- en jeukstillend. De voorkeur gaat dan uit naar een crème of zalf die u kunt smeren (zoals Theranal aambeienzalf). Het tweede keuze middel is een zetpil met lidocaïne, zinkoxide en bismuthnitraat (zoals Theranal aambeienzetpillen).

Producten met haaienlevertraan en biergistextract zouden de genezing en het herstel van het weefsel bevorderen. Dit is echter niet overtuigend aangetoond. Deze stoffen zitten onder andere in de producten van Sperti (aambeienzalf en aambeienzetpillen).

De bovengenoemde producten kunt u vinden bij ‘geneesmiddelen’. Naast deze producten zijn er ook nog diverse middelen die werkzaam kunnen zijn bij aambeien. Een voorbeeld hiervan is Hemoclin gel. Dit medische hulpmiddel is te vinden bij ‘supplementen’.

Copyright © 2020 24apo.com All rights reserved.