Maagklachten

Maagklachten

Maagklachten kunnen bestaan uit brandend maagzuur of oprispingen (opboeren), maagpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel. 

Wat kunt u zelf doen tegen maagklachten?
U kunt zelf ervoor zorgen dat u voedsel en dranken die voor maagklachten kunnen zorgen gaat vermijden, niet eet 3 uur voor het slapengaan, stopt/minder rookt, geen knellende kleding draagt en niet plotseling te bukt. Bij nachtelijke klachten kunt u het bovenlichaam iets hoger laten liggen de rest van het lichaam, bijvoorbeeld door het hoofdeind van het bed te verhogen.
Als u last heeft van misselijkheid of een opgeblazen gevoel, kunt u het beste koolzuurhoudende dranken vermijden, rustig en niet te vet eten.

Invloed van bepaalde medicijnen
Het kan zijn dat andere medicatie die u gebruikt ervoor zorgt dat u meer last heeft van maagklachten. Indien u denkt hier last van te hebben, bespreek dit met de huisarts. U kunt soms deze medicijnen beter met wat voedsel innemen.

Gebruikt u pijnstillers zoals acetylsalicylzuur, ibuprofen, naproxen of diclofenac en krijgt u maagklachten? Raadpleeg dan de apotheker. Deze geneesmiddelen kunnen uw maagklachten veroorzaken. Het kan dan soms beter zijn om een andere pijnstiller, zoals paracetamol, te gebruiken. Ook kan de arts een maagbeschermer voorschrijven.

Ga naar de huisarts als:

  • Het een kind betreft met klachten in de bovenbuik
  • Een of meerdere vrij verkrijgbare medicijnen zijn gebruikt zonder blijvend effect
  • Maagklachten verergeren
  • U braakt in combinatie met afvallen of algehele slapheid
  • U minder dan 1 jaar geleden behandeld bent voor een zweer aan maag of twaalfvingerige darm
  • U ouder dan 50 jaar bent en voor het eerst klachten heef
  • Er een drukke pijn in de buik is tijdens de zwangerschap
  • Er pijn is die uitstraalt naar armen, kaken of rug
  • U niet gerust bent door de maagklachten

Wat kan 24APO voor u doen?
Er zijn verschillende middelen die kunnen worden gebruikt om maagklachten te verlichten.

Als u alleen af en toe maagklachten heeft, heeft een antacidum met algeldraat/magnesiumzout de voorkeur. Voorbeelden hiervan zijn Maalox en de Antagel suspensie. Het tweede keuze middel is een antacidumcombinatie met calciumcarbonaat, zoals Gaviscon pepermunt, Rennie pepermunt, anijs, suikervrij en Deflatine. Calciumcarbonaat kan voor oprispingen zorgen.
Om zo lang mogelijk te werken kunnen antacida het beste 1 uur na het eten worden ingenomen.

Als u last heeft van maagklachten die langere tijd gedurende de dag of de nacht aanhouden of af en toe 's nachts klachten heeft, kunt u het beste een product kopen dat ranitidine bevat. De tweede keus zijn de zogenaamde protonpompremmers zoals esomeprazol, omeprazol en pantoprazol.

De bovengenoemde producten kunt u vinden bij ‘geneesmiddelen’. 

Copyright © 2020 24apo.com All rights reserved.