Verstopping

Verstopping

Verstopping wordt ook wel obstipatie genoemd. Dit is minder vaak dan ‘normaal’ optredende ontlasting, meestal minder dan 3 keer per week, waarbij de ontlasting vaak hard en droog is en met veel moeite (persen) en soms pijn wordt geloosd. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet nodig om iedere dag ontlasting te hebben.

Het is meestal het gevolg van te weinig vezelrijke voeding, te weinig beweging, te weinig vochtinname of het ophouden van de ontlasting ondanks aandrang. Ook kan het een symptoom zijn van een onderliggende aandoening.

Frequent een bruine veeg in de broek of luier of frequent kleinere hoeveelheden dunne waterige ontlasting kunnen de symptomen zijn van overloopdiarree. Het probleem is dan een ernstige verstopping waarbij dunne ontlasting langs de harde ontlasting naar buiten loopt.

U kunt verstopping herkennen aan de volgende verschijnselen:

  • Harde en droge ontlasting
  • Hard persen om er wat uit te krijgen
  • Buikpijn
  • Buikkramp
  • Pijn bij het poepen

Wat kunt u zelf doen tegen verstopping?

Bij verstopping is het belangrijk om voedings- en leefgewoonten aan te passen. Zo is het belangrijk om voldoende vocht in te nemen (1,5-2 liter per dag). Neem voldoende vezelrijke voeding. Lichaamsbeweging bevordert de darmperistaltiek: minstens een half uur per dag wordt geadviseerd. Daarnaast is het belangrijk om de ontlasting niet op te houden, maar bij aandrang direct naar het toilet te gaan. Persen moet worden vermeden.

Invloed van bepaalde medicijnen

Veel medicijnen kunnen verstopping als bijwerking hebben. Voorbeelden hiervan zijn onder andere verapamil, opioïden (sterke pijnstillers), amitriptyline, antipsychotica, diuretica (plaspillen), medicijnen met ijzer en aluminiumzouten.

Ga naar de huisarts als:

  • U een medicijn gebruikt dat verstopping kan veroorzaken
  • U al enige dagen zonder succes een laxeermiddel heeft gebruikt
  • Bij kinderen voedingsadviezen of laxerende limonadesiroop geen verbetering gezien wordt
  • U verstopping heeft in combinatie met een krampende buikpijn, overgeven en een opgeblazen gevoel
  • U overloopdiarree heeft

Wat kan 24APO voor u doen?

Er zijn verschillende middelen die kunnen worden gebruikt om verstopping te verlichten. De eerste keuze middelen voor direct effect bij verstopping zijn lactulose en macrogol (met of zonder elektrolyten). Tweede keuze middelen zijn bisacodyl (zetpillen of tabletten) en natriumlaurylsulfoacetaat (klysma).

Ook zijn er producten verkrijgbaar die effect hebben op de langere termijn. Hierbij gaat de voorkeur uit naar het plantago ovatopreparaat of sterculiagom.

Copyright © 2020 24apo.com All rights reserved.